Články

Navigačný panel

Delphi - Ako pracovať s MySQL - Prípravy

Tu si ukážeme ako si nastaviť ODBC, a ako pracovať s MySQL pod Microsoft Windows XP.



Ešte pred tým ako začneme, sa uistíme či máme všetko potrebné.

Bude potrebovať:


MySQL server, si môžte stiahnuť z oficiálnej stránky (mysql.com/downloads/) a k nemu ODBC connector, ktorý zase stiahnete odtiaľto (mysql.com/downloads/). Ďalej čo sa týka Delphi a jeho komponentov, budeme potrebovať triedu komponentov ADO. Vo verzie Delphi 7 Enterprise sa už nachádza, no vlastníkov verzie Delphi 5 asi moc nepoteším, kedže sa v zozname pred inštalovaných nenachádza. Buď teda prejdu na inú verziu alebo sa ju pokúsia doinštalovať. Pri písaní tohto článku som použil operačný systém Microsoft Windows XP, takže u iných to niekedy môže byť trochu odlišné.

Pokiaľ bola inštalácia úspešna môžme začať s predprípravou.
Najskôr si vložíme do databáz nejaké dáta, aby sme mali na čom skúšať. Pre tých čo nemajú na Microsoft Windows skúsenosti s MySQL databázami, v krátkosti poviem ako sa pripojíme, vytvoríme databázu a tabuľku a vložíme dáta.

Príprava MySQL

Preklikáme sa k adresáru nainštalovaného MySQL, kde sa nachádza aplikácia mysql.exe. Vytvoríme na neho odkaz najlepšie na plochu. Odkaz upravíme a za uvodzovky s cestou k súboru, vložíme parametre:
-h localhost -u root -p
Malo by nám otvoriť konzolu(CLI / príkazový riadok), do ktorého vložíme heslo k užívateľovi root, ktoré sme zadali pri inštalácii. Ak prebehlo všetko v poriadku, mal by nám už blikať kurzor na písanie. Necháme si zobraziť databázy príkazom:
show databases;
Malo by nám už nejaké zobraziť. Vytvoríme nejakú novú:
create database skuska;
Ja som ju pomenoval skuska. Pre overenie si ich môžme znova zobraziť ako v predošlom prípade. Na to aby sme s ňou mohli pracovať si ju zvolíme:
use skuska;
Teraz si necháme zobraziť tabuľky ktoré sa v nej nachádzajú:
show tables;
Kedže je prázdna, vložíme do nej nejakú tabuľku:
create table skus( id int(4) primary key auto_increment, text varchar(50) );
Úspešne vytvorenie tabuľky si môžme overit aj tak, že si necháme zobraziť tabuľky ako v predošlom prípade. Ak sa tam nachádza, zobrazíme si jej obsah:
select * from skus;
Tabuľka by zase mala byť prázdna. Vložíme do nej teda nejaké údaje:
insert into skus values ('0', 'nejaky text');
Tento príkaz môžme zopakovať niekoľko krát, samozrejme aj s iným textovým reťazcom ako je: nejaky text.

K MySQL by to malo byt všetko.

Príprava ODBC

Pokiaľ inštalácia MySQL ovládača ODBC prebehla úspešne môžme začať. Otvoríme si Ovládací panel , a Administrátorské nástroje . Tam otvoríme Dátové zdroje (ODBC) . Otvorí sa nám okno, a hneď v prvej karte (User DSN) klikneme na Pridať . Otvorí nám ďalšie okno.
V ňom označíme: MySQL ODBC Driver a potvrdíme. Za Názov dátového zdroja vložíme: skusobny. Popis je nepovinný. Za TCP/IP server vložíme localhost, kedže stále sme len na našom stroji. Užívateľ bude root a heslo zadáme aké sme dali pri inštalácii MySQL. Klikneme na TEST.
Ak prebehlo úspešne zvolíme databázu, akú sme si vytvorili v MySQL, teda databáza s názvom: skuska a potvrdíme.

Pokiaľ vytvorenie prebehlo úspešne, tak je príprava ODBC zdroja hotoá.


Príspevok pridaný dňa: 23.04.2012 od užívatela: Dodoslav.
Zanechat komentár:

Nick:

Správa: